Poradnik: Jak zaplanować Menu Weselne?

Poradnik Ślubny

Weselne menu – podstawa udanej imprezy

 

Po przywitaniu Młodej Pary chlebem i solą oraz wypiciu tradycyjnej lampki szampana z toastami, goście zasiadają przy weselnym stole w oczekiwaniu na rarytasy z weselnego jadłospisu. Dobór potraw jest jednym z kluczowych punktów programu, dlatego powinno się o niego szczególnie zadbać samemu, rozsądnie korzystając z wsparcia doradców. Poniżej podpowiadamy, jak dobrać idealne menu na swoje wesele.

Coraz częstszą praktyką jest wyznaczanie miejsc dla gości i oznaczanie ich wizytówkami z imionami i nazwiskami. .W znalezieniu odpowiednich miejsc mogą wówczas pomagać gościom świadkowie lub specjalnie do tego wyznaczony personel. Kiedy już wszyscy usiądą w oczekiwaniu na obiad miłym dodatkiem może być malutki jadłospis, gdzie każdy z gości może przeczytać, co i w jakiej kolejności zostanie podane.

Po pierwsze: ilość
Narzeczeni muszą wyznaczyć w przybliżeniu sumę, jaką chcą przeznaczyć na poczęstunek dla gości. Pozwoli to na unikniecie nadmiaru pozycji w menu lub dań bardzo wyszukanych, co wiązać się może ze zbyt dużymi kosztami. Jednak pamiętajmy, aby wyznaczona kwota był elastyczna, ponieważ, gdyby na weselu okazało się, że potraw jest zbyt mało lub że są niezbyt uroczyste, goście będą niezadowoleni, a Młoda Para skonfundowana nieplanowanym obrotem spraw. Dobrze jest więc naradzić się z najbliższymi oraz fachowcami, którzy pomagają zorganizować Wasze przyjęcie. Restauracje specjalizujące się w obsłudze wesel zaproponują Wam menu, a od Was zależy jego ostateczny kształt. Koszty są bardzo zróżnicowane głównie ze względu na rodzaje i ilość zamawianych potraw, ciast, napojów oraz standardu wybranego miejsca. Dlatego najlepiej uzgadniać je typując lokal na wesele. 

Po drugie: różnorodność
Na wystawnych weselach bywa ok. 100 (lub więcej) osób. Nie sposób trafić w gusta wszystkich, można jednak na tyle urozmaicić menu, aby każdy znalazł coś dobrego dla siebie. Dlatego z reguły na obiad serwuje się obok tradycyjnego rosołu również zupy-kremy, a na drugie danie kilka rodzajów mięs, przystawek oraz surówek. Obiad jest pierwszym wspólnym posiłkiem, a wielu gości jadło tylko lekkie śniadania. Ta część uroczystości jest niezmiernie ważna dla całego wesela – jeżeli gościom dopisują apetyty, możemy być pewni, że dopiszą im też humory. Do picia warto podać nie tylko herbatę, ale również soki, napoje gazowane oraz wodę. Z reguły podaje się typowe dania kuchni polskiej, jednak czasami, chcąc czegoś wyjątkowego, można przygotować potrawy regionalne lub z kuchni świata. Pamiętajmy jednak, że nie wszyscy zechcą eksperymentować z jedzeniem, szczególnie na imprezie suto zaprawianej alkoholem.

Po trzecie: na słodko
Na deser podaje się oczywiście wszelkiego rodzaju ciasta oraz pucharki z lodowami – te płonące robią na gościach wrażenie! Dobór ciast bywa oczywiście różnorodny, jednak najczęściej królują serniki, makowce, biszkopty przekładane kremami i owocami, drożdżowe, keksy, szarlotki oraz małe babeczki, napoleonki czy ptasie mleczko. Na żadnym weselu nie może też zabraknąć weselnego tortu. Jest to gwóźdź programu, którego wypatrują wszyscy goście – od najmłodszych do najstarszych łasuchów. Tradycyjny tort weselny jest piętrowy – składa się z 3 lub 4 pięter. Do wyboru jest wiele kształtów, dlatego obok najbardziej popularnych krążków można znaleźć kwadraty, serca czy książki. Najczęściej zamawianymi smakami są śmietankowy, czekoladowy i orzechowy. Ważne jest, aby tort nie był zbyt słodki i ciężki. Jako ozdób – jadalnych lub plastikowych – używa się np. pary młodej, obrączek, serc i kwiatów. Aby zwiększyć weselne atrakcje, tort można podać, gdy jest ciemno, używając specjalnych fajerwerków. Nowożeńcy mogą podzielić go sami lub skorzystać z pomocy obsługi. Wielu gości chce mieć zdjęcia z Młodą Parą właśnie na tle wystawnego tortu. Na popularności zyskują również czekoladowe fontanny, które mogą zastąpić tort weselny. Spływająca kaskadowo czekolada kusi gości, aby zanurzali w niej ciasteczka, owoce czy bakalie. Na każdym stole rozstawia się również patery z owocami, takimi jak: mandarynki, winogrona, banany, jabłka, które służą jako lekkie przekąski.

Po czwarte: na gorąco
Obok zwyczajowych kolacji, na których podaje się sycące potrawy, pieczenie czy  zupy z dodatkami, aby dodać gościom siły do dalszej zabawy, można zamówić danie ekstra, np. płonącą szynkę lub pieczone prosię. Celebracja związana z serwowaniem potrawy podnosi atrakcyjność imprezy, ale trzeba za nią rzecz jasna specjalnie zapłacić.

Po piąte: na zimno
Na stole nie może oczywiście zabraknąć zimnych zakąsek i sałatek.  Wszystkie muszą być świeże i tak przygotowane, aby nie straciły wyglądu czy walorów smakowych po dłuższym czasie. Na paterach wystawia się dekorowane warzywami i owocami wędliny oraz mięsa pieczone, galaretki drobiowe, schabowe czy rybne. Goście pragną popróbować rozmaitych smaków, dlatego obok tradycyjnej sałatki jarzynowej do wyboru są z reguły np. pieczarkowa, brokułowa czy grecka. Wszystko uroczyście ozdobione i elegancko podane.
Na życzenie przygotowuje się dodatkowo np. stół wiejski, a na nim: szynkę, kiełbasę wiejską, pasztety, boczki, pierogi, smalec, ogórki kiszone, sery, wiejski chleb. Nowożeńcy mogą również zamówić stół rybny z łososiem faszerowanym, szczupakiem, pstrągiem a la sushi, kalmarami panierowanymi

Z reguły do obiadu dodaje się 2 porcje mięsa na osobę, przy zakąskach są to 3 porcje na osobę, kawa i herbata bez ograniczeń. Dzieci liczy się za pół porcji. Warto również określić nie tylko ilość i kolejność serwowanych potraw, ale także czas, w którym będą podawane.  Z obiadem nie należy się spieszyć, ponieważ jest to najbardziej uroczysty posiłek Nowożeńców. Szybkość serwisu zależy od upodobań gości. Dobrze jest przed imprezą ustalić osobę odpowiedzialna za jedzenie, np. świadka. Z nim personel restauracji konsultuje szybkość podawania. Poza tym może on na bieżąco dokonywać korekt, jeżeli uzna, że czas wyznaczony pomiędzy daniami jest zbyt krótki lub długi.  Zakąski stoją do czasu podania deseru i tortu. Wtedy zestawiamy je na stół obok, aby nie wymieszały się zapachy

Leave a comment